Program
2.04.2020 WARSZTATY TERENOWE (Rozmawiamy z najlepszymi oborami z robotami i automatami żywieniowymi) |
|
TRASA A |
|
07.00 |
Wyjazd – Parking pod Biocentrum (czekamy na zgody gospodarstw) |
08.00 - 09.00 |
GR Olejniczak Piotr – Zamysłowo (rybia ość - instalacja DeLaval) |
10.00 - 11.00 |
PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela – instalacja GEA) |
12.00 - 14.00 |
SK Pępowo Ferma (obora – instalacja GEA) tylko 10 osób |
14.00 - 15.00 |
Obiad |
18.00 |
Powrót do Poznania |
TRASA B |
|
07.00 |
Wyjazd – Parking pod Biocentrum |
08.00 - 09.00 |
Olejniczak Piotr – Zamysłowo (rybia ość) |
10.00 - 11.00 |
PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela – instalacja GEA) |
12.00 - 14.00 |
HZZ Osowa Sień – nowe elementy w zarządzaniu stadem (automatyzacja – instalacja GEA) |
14.00 - 15.00 |
Obiad |
18.00 |
Powrót do Poznania |
TRASA C |
|
7.00 |
Wyjazd – Parking pod Biocentrum |
10.00 - 14.00 |
GR Hendriks Bramka k/ Świecia nad Wisła – instalacja LELY |
14.00 - 15.00 |
Obiad |
18.00 |
Powrót do Poznania |
TRASA D (automatyzacji w rodzinnych stadach krów mlecznych) |
|
7.00 |
Wyjazd – parking pod Biocentrum (czekamy na zgody gospodarstw) |
08.00 – 10.00 |
GR Krzysztof Rupa – Cicha Góra (robot - instalacja DeLaval) |
12.00 - 13.40 |
GR Adam Warnke Gajewo (robot – instalacja DeLaval) |
14.00 - 15.00 |
Obiad |
16.00 |
Powrót do Poznania |
|
|
3.04.2020 DZIEŃ WYKŁADOWY |
|
08.00 - 09.00 | Rejestracja uczestników |
09.00 - 09.10 | Otwarcie XVI FORUM |
09.10 - 09.25 | Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy - prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor prof. dr hab. Adam Gut |
OBRADY PLENARNE | |
09.30 - 10.00 |
Zmiany klimatu a rolnictwo w Polsce - prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
10.00 - 10.30 |
Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery - prof. dr hab. Jacek Dach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
10.30 - 11.00 |
Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych - prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, współautor dr n. wet. Michał K. Krzysiak |
11.00 - 11.30 |
Stres cieplny wyzwaniem dla bujatry w stadach krów mlecznych - prof. dr hab. Krzysztof Lutnicki, współautorzy: dr hab. Łukasz Kurek, studentka wet. Klaudia Miętkiewska, Wydział Med. Wet. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
11.30 - 12.00 |
Przerwa kawowa |
SEKCJA BYDŁO |
|
12.00 - 12.20 |
Precyzyjne żywienie krów mlecznych jako możliwość ograniczenia emisji N do środowiska - dr inż. Barbara Stefańska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.20 - 12.40 |
Profilaktyka stresu cieplnego w odchowie cieląt i jałówek - dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
12.40 - 13.00 |
Stres cieplny w żywieniu krów - dr inż. Zbigniew Lach, Osięciny |
13.00 - 13.20 |
Stres cieplny a płodność - lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce |
13.20 - 13.40 |
Przerwa kawowa |
13.40 - 14.00 |
Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy - prof. dr hab. Piotr Goliński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
14.00 - 14.20 |
Możliwości ograniczenia ilości metanu emitowanego przez krowy mleczne - dr hab. Marcin Pszczoła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
14.20 - 14.30 |
Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych - mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS |
14.30 - 14.50 |
Zioła w żywieniu bydła i rola produkcji ekologicznej jako wyznacznik nowoczesnych trendów bioróżnorodności żywieniowej człowieka - dr inż. Krzysztof Białoń, Adifeed |
14.50 - 15:10 |
Wpływ zmian klimatycznych na pasze - Mikotoksyny w kiszonkach - Żanetta Chodorowska, BIOMIN |
15.10 |
Obiad |
SEKCJA ŚWINIE | |
12.00 - 12.30 |
Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.30 - 13.00 |
Audyty środowiskowe ferm trzody chlewnej - dr n wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health |
13.00 - 13.30 |
Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń - dr n. wet. Artur Jabłoński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
13.30 - 13.50 |
Przerwa kawowa |
13.50 - 14.20 |
Bioasekuracja XXI wieku w hodowli trzody chlewnej - dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o |
14.20 - 14.50 |
Bezpieczna żywność - zdrowe zwierzęta - narastająca presja antybiotykooporności w intensywnej hodowli trzody chlewnej - mgr inż. Maciej Janus, Adifeed |
14.50 - 15.20 |
Zanieczyszczenie środowiska wskutek produkcji zwierzęcej - sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko - dr Aleksander Skoracki, BASKO |
14.20 - 15.50 |
Możliwości ograniczenia stresu cieplnego u świń za pomocą innowacyjnych dodatków fitogenicznych - dr n. wet. Artur Bzorski, BIOMIN |
15.50 | Obiad |
SEKCJA DRÓB | |
12.00 - 12.20 |
Ograniczanie emisji amoniaku w produkcji drobiu - dr inż. Paulina Mielcarek-Bocheńska, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu |
12.20 - 12.40 |
Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników - dr inż. Kinga Stuper-Szablewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor dr inż. Tomasz Szablewski |
12.40 - 13.00 |
Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków z wykorzystaniem rozwiązań eubiotycznych - dr inż. Paulina Abramowicz - Pindor, Adifeed |
13.00 - 13.20 |
Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dr hab. Monika Michalczuk, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego |
13.20 - 13.40 |
Zmiany w hodowli kur w Europie - dr Jan Szeptycki, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań |
13.40 - 14.00 |
Przerwa kawowa |
14.00 - 14.20 |
Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada - mgr Maria Kostecka - firma Smart Nanotechnologies S.A. |
15.00 |
Obiad |
W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze świń i drobiu.