Program

2.04.2020 WARSZTATY TERENOWE

(Rozmawiamy z najlepszymi oborami z robotami i automatami żywieniowymi)

TRASA A

07.00

Wyjazd – Parking pod Biocentrum

(czekamy na zgody gospodarstw)

08.00 - 09.00

GR Olejniczak Piotr – Zamysłowo (rybia ość - instalacja DeLaval)

10.00 - 11.00

PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela – instalacja GEA)

12.00 - 14.00

SK Pępowo Ferma (obora – instalacja GEA) tylko 10 osób

14.00 - 15.00

Obiad

18.00

Powrót do Poznania

TRASA B

07.00

Wyjazd – Parking pod Biocentrum

08.00 - 09.00

Olejniczak Piotr – Zamysłowo (rybia ość)

10.00 - 11.00

PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela – instalacja GEA)

12.00 - 14.00

HZZ Osowa Sień – nowe elementy w zarządzaniu stadem (automatyzacja – instalacja GEA)

14.00 - 15.00

Obiad

18.00

Powrót do Poznania

TRASA C

7.00

Wyjazd – Parking pod Biocentrum

10.00 - 14.00

GR Hendriks Bramka k/ Świecia nad Wisła – instalacja LELY

14.00 - 15.00

Obiad

18.00

Powrót do Poznania

TRASA D

(automatyzacji w rodzinnych stadach  krów mlecznych)

7.00

Wyjazd – parking pod Biocentrum (czekamy na zgody gospodarstw)

08.00 – 10.00

GR Krzysztof Rupa – Cicha Góra (robot - instalacja DeLaval)

12.00 - 13.40

GR Adam Warnke Gajewo (robot – instalacja DeLaval)

14.00 - 15.00

Obiad

16.00

Powrót do Poznania

 

3.04.2020 DZIEŃ WYKŁADOWY

08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
09.00 - 09.10 Otwarcie XVI FORUM
09.10 - 09.25 Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy
- prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor prof. dr hab. Adam Gut
OBRADY PLENARNE
09.30 - 10.00

Zmiany klimatu a rolnictwo w Polsce

- prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

10.00 - 10.30

Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery

-  prof. dr hab. Jacek Dach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

10.30 - 11.00

Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych

- prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, współautor dr n. wet. Michał K. Krzysiak

11.00 - 11.30 

Stres cieplny wyzwaniem dla bujatry w stadach krów mlecznych

- prof. dr hab. Krzysztof Lutnicki, współautorzy: dr hab. Łukasz Kurek, studentka wet. Klaudia Miętkiewska, Wydział Med. Wet. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

11.30 - 12.00

Przerwa kawowa 

SEKCJA BYDŁO

12.00 - 12.20 

Precyzyjne żywienie krów mlecznych jako możliwość ograniczenia emisji N do środowiska

- dr inż. Barbara Stefańska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.20 - 12.40

Profilaktyka stresu cieplnego w odchowie cieląt i jałówek

- dr hab.  Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 - 13.00

Stres cieplny w żywieniu krów

- dr inż. Zbigniew Lach, Osięciny

13.00 - 13.20

Stres cieplny a płodność

- lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce

13.20 - 13.40

Przerwa kawowa

13.40 - 14.00

Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy

- prof. dr hab. Piotr Goliński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

14.00 - 14.20

Możliwości ograniczenia ilości metanu emitowanego przez krowy mleczne

- dr hab. Marcin Pszczoła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

14.20 - 14.30

Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych

- mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS

14.30 - 14.50

Zioła w żywieniu bydła i rola produkcji ekologicznej jako wyznacznik nowoczesnych trendów bioróżnorodności żywieniowej człowieka

- dr inż. Krzysztof Białoń, Adifeed

14.50 - 15:10

Wpływ zmian klimatycznych na pasze - Mikotoksyny w kiszonkach

- Żanetta Chodorowska, BIOMIN

15.10

Obiad

SEKCJA ŚWINIE
12.00 - 12.30

Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń

- prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.30 - 13.00 

 Audyty środowiskowe ferm trzody chlewnej

- dr n wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health

13.00 - 13.30

Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń

- dr n. wet. Artur Jabłoński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

13.30 - 13.50

Przerwa kawowa

13.50 - 14.20

Bioasekuracja XXI wieku w hodowli trzody chlewnej

- dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o

14.20 - 14.50

Bezpieczna żywność - zdrowe zwierzęta - narastająca presja antybiotykooporności w intensywnej hodowli trzody chlewnej

- mgr inż. Maciej Janus, Adifeed

14.50 - 15.20

Zanieczyszczenie środowiska wskutek produkcji zwierzęcej - sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko

- dr Aleksander Skoracki, BASKO

14.20 - 15.50

Możliwości ograniczenia stresu cieplnego u świń za pomocą innowacyjnych dodatków fitogenicznych

- dr n. wet. Artur Bzorski, BIOMIN

15.50 Obiad
SEKCJA DRÓB
12.00 - 12.20

Ograniczanie emisji amoniaku w produkcji drobiu

- dr inż. Paulina Mielcarek-Bocheńska, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu

12.20 - 12.40

Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników

- dr inż. Kinga Stuper-Szablewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor dr inż. Tomasz Szablewski

12.40 - 13.00

Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków z wykorzystaniem rozwiązań eubiotycznych

- dr inż. Paulina Abramowicz - Pindor, Adifeed

13.00 - 13.20

Alternatywne systemy utrzymania drobiu

- dr hab. Monika Michalczuk, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

13.20 - 13.40

Zmiany w hodowli kur w Europie

- dr Jan Szeptycki, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

13.40 - 14.00

Przerwa kawowa

14.00 - 14.20

Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada

- mgr Maria Kostecka - firma Smart Nanotechnologies S.A.

15.00

Obiad

 

W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze świń i drobiu.

Ta strona używa ciasteczek (COOKIES). Zapoznaj się z Polityką prywatności aby dowiedzieć się więcej.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.