Program

08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
09.00 - 09.10 Otwarcie XV FORUM
09.10 - 09.20

Wspomnienie  prof. dr hab. Mieczysława Ratajszczaka

- dr hab.   Karolina Szulc, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

09.20 - 10.00

Aktualna sytuacja epidemiologiczna afrykańskiego pomoru świń i wysoce zjadliwej grypy ptaków na świecie i w Polsce

- lek. wet. Paweł Niemczuk - Główny Lekarz Weterynarii

10.00 - 10.20

Wysoce zjadliwa grypa ptaków w Polsce i UE – działania branży drobiarskiej

-  lek. wet. Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i wet. KRD-IG

10.20 - 11.10

Dlaczego musimy ograniczyć populację dzików

– prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UJ-UR Kraków

11.10-11.40

Przerwa kawowa 

Sekcja A. Trzoda chlewna - ASF   (sala A)

11.40 - 12.00 

Behawior dzika - zmiany w czasie i przestrzeni

- prof. dr hab. Piotr Tryjanowski, Instytut Zoologii UP w Poznaniu

12.00 - 12.20

Znaczenie dzików w epidemiologii ASF

– dr hab. Grzegorz Woźniakowski prof. nadzw., PIW-PIB Puławy

12.20 - 12.40

Aktualne postępowanie, badania monitoringowe i kontrole związane z ASF na terenie województwa wielkopolskiego

- lek. wet. Andrzej Żarnecki, Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii

12.40 - 13.00

Diagnostyka laboratoryjna ASF

– prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól,  Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych, UP Poznań

13.00 - 13.20

Rola bioasekuracji w zapobieganiu i zwalczaniu zakażeń wirusem ASF

- lek wet. Paweł Iskrzak,  Agri Plus

13.20 - 13.40

Przerwa kawowa 

13.40 - 14.00

Skuteczna dezynfekcja warunkiem efektywnego zwalczania wirusa ASF

- lek wet. Jacek Chaczyński,  Bayer

14.00 - 14.20

Wymagania dotyczące współczesnych preparatów dezynfekcyjnych w kontekście zwalczania obecnych epizoocji

- Jarosław Konarzewski, Prezes Zarządu Firmy SANITBIOTECH

14.20 -14.40

Możliwości skutecznej i szybkiej  biologicznej dezynfekcji pojazdów jako przykład bioasekuracji z wykorzystaniem produktów JANOBIO i MEIER- BRAKENBERG

- Jaroslaw Romanowski, ROMANOWSKI GROUP

14.40 - 15.00

Racjonalna gospodarka populacją dzika w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa ASF

- Jakub Pałubicki,  Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi

- Magdalena Twarużek, Jan Grajewski, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Instytut Biologii Eksperymentalnej, Zakład Fizjologii i Toksykologii w Bydgoszczy

15.00 - 15:20

Przerwa obiadowa

Sekcja B. Drób - wysoce zjadliwa grypa ptaków  (sala B)

11.40 - 12.00

Dzikie ptaki jako rezerwuar wirusów ptasiej grypy

- dr hab. Radek Włodarczyk, Uniwersytet Łódzki

12.00 - 12.20

Wymagania dotyczące współczesnych preparatów dezynfekcyjnych w kontekście zwalczania obecnych epizoocji

- Jarosław Konarzewski, Prezes Zarządu Firmy SANITBIOTECH

12.20 - 12.40

Uwarunkowania genetyczne odporności na wysoce zjadliwą grypę ptasią u kur niosek

- dr Wioleta Drobik-Czwarno,  Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt,  SGGW w Warszawie

12.40 - 13.00

Praktyczne aspekty zwalczania grypy ptaków w sezonie 2016/2017 – doświadczenia hodowców Indyka Lubuskiego

- Beata Włodarczyk-Lewandowska, Prezes Zarządu Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”

13.00 - 13.20

Przerwa kawowa 

13.20 - 14.00

Działania Inspekcji Weterynaryjnej w województwie wielkopolskim przy zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków

- lek. wet. Tomasz Wielich, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu

14.00 - 14.20

Zastosowanie automatycznych kurtyn dezynfekcyjnych na obiektach produkcyjnych w Polsce

- Ignacy Bochenko, Faska

14.20 - 14.40

Bioasekuracja na fermie drobiu - praktyczne aspekty zapobiegania występowaniu chorób

- Urszula Teter, CID

14.40 -15.00

Ptasia grypa a utracone zyski

- dr Katarzyna Pankiewicz, Concordia Ubezpieczenia

15.00 - 15.20

Przerwa obiadowa

 

 

W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze świń i drobiu.

Ta strona używa ciasteczek (COOKIES). Zapoznaj się z Polityką prywatności aby dowiedzieć się więcej.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.